Delphi 1 | Juni 2002 

Over de invloed van seksualiteit in de media

Seks ligt op straat

Seksuele voorlichting lijkt niet meer nodig. Hoogleraren seksuologie gaan met emeritaat en is er weinig animo om ze op te volgen. Nederland is wereldwijd een gidsland op het gebied van seksuele voorlichting; we kunnen op onze lauweren rusten. Dachten we.

De werkelijkheid is anders. Het aantal tienerzwangerschappen neemt toe, zonder dat we er veel aan doen. Eerst konden we onszelf sussen met het idee dat het vooral om allochtone meisjes ging, alsof het dan niet zo erg is. Aparte vorm van discriminatie. Maar we hebben niet lang plezier gehad van deze aparte vorm van discriminatie. De tienerzwangerschappen nemen ook onder niet-allochtone meisjes toe. Het aantal verkrachtingen neemt toe, ook door allochtone jongens. Hoeven we er dan niets aan te doen? Zwembad maar dicht dan, want dat is een poel des verderfs?

Als we de media kunnen geloven, doet iedereen ‘het’ de hele tijd en heeft de hele tijd orgasmen. En als je geen erectie krijgt, neem je Viagra. Kan jou het schelen waar het probleem vandaan komt?

We weten dat de wereld van Jerry Springer een show is. Maar denk niet dat onze jongeren dat allemaal weten. Is seks op tv vormend? Natuurlijk. Bewezen door onderzoek? Nee, vergeet het maar. Al ruim dertig jaar onderzoeken we het effect van agressie in de media, en we weten het nu wel: het bevordert agressie, met name bij jongens die al agressief zijn. Het vreemde is dat de wetenschap in alle talen zwijgt als het gaat om onderzoek naar de effecten van seksualiteit in de media. Hier en daar komt er een sprankje informatie, zoals de toename aan seksueel ongewenst gedrag bij verstandelijk gehandicapten na het zien van seksfilms ’s avonds laat op SBS6. Maar ja, dat zijn gehandicapten, daar hoeven we ons geen zorgen over te maken?

Voor het eerst maken we mee dat jongeren op grote schaal seksueel contact hebben voordat ze biologisch rijp zijn. Alsof je een kind een klapperpistool geeft dat met kogels schiet.

Het aantal echtscheidingen is schrikbarend, om over verbroken relaties maar niet te spreken. Dat heeft met seksualiteit te maken. De werkelijkheid is dat iedereen problemen heeft met seksualiteit, van het verkrijgen tot het behouden van seksualiteit, alle lezers van deze column inbegrepen.

Seksuele voorlichting staat niet op de schoolleerplannen van de basisschool, op de politieke agenda dan maar?

 Martine F. Delfos

Skip to content