Interviews & Media

De site is under construction. De hoeveelheid materiaal is overstelpend, omdat Martine Delfos veel gedaan heeft en blijft doen. Een klein deel van de interviews (dat zijn er honderden in totaal, waarvan er bijna vierhonderd gedigitaliseerd zijn, waarbij dank aan Saskia van Dorst) zijn tijdelijk ondergebracht onder ‘Artikelen’ Het is de bedoeling om op den duur readers te maken waarin op onderwerp en jaar al het materiaal beschikbaar wordt.

Er zijn ook youtube filmpjes en filmpjes van organisaties en ook daar zal een keer plaats voor moeten worden gemaakt. Hieronder zijn er een aantal gekozen.

Video's
Video afspelen

KPC Groep, 2011 

Video afspelen

Lectorale afscheidsrede VOJ, 2012

Video afspelen

Stichting Mama Vita, 2013

Video afspelen

Stichting Voorzij, 2020

Video afspelen

Spierziekten Nederland, 2021

Video afspelen

MIGMO interview, 2022

Podcasts

Maak gelijkwaardig contact, met of zonder woorden. In de derde aflevering van de podcast Verborgen Intelligentie spreekt Dieuwertje met Martine Delfos, biopsycholoog, therapeut en onderzoeker, en met Valerie, moeder van een kind met autisme dat niet spreekt. Wat hebben zij gemeen? In ieder geval de sterke wens dat kinderen met autisme kunnen zijn wie ze willen zijn. Of ze nu praten, of niet.

Podcast serie "Verborgen Intelligentie". Over levensloopbegeleiding voor kinderen met autisme die niet of nauwelijks spreken. Host Dieuwertje Bleijenberg vraagt in deze podcast experts en betrokkenen het hemd van het lijf over het project Verborgen Intelligentie: begeleiding voor kinderen met autisme die niet of nauwelijks spreken. December 2022.

Interviews

Martine Delfos over het mooie sekseverschil

Interview van Sheila Kamerman en Hendrik Spiering met Martine Delfos in NRC Handelsblad over De schoonheid van het verschil, waarvan de eerste druk in dat jaar verscheen. November 2004.

‘Ik ben een hulpverlener in hart en nieren’

Een interview over de drijfveren van Martine Delfos in tijdschrift Sozio, haar visie op hulpverlening en de kritiek op de bureaucratisering ervan.
‘Mensen helpen. Dat zit in mijn botten.’ September 2006.

‘Je moet er zijn’

Een interview met Martine Delfos in Balans Magazine over haar eigen ouderschap. April 2021.

inspiratie – in de samenwerkingsstand komen

Interview van Geertje Kindermans met Martine Delfos in De Psycholoog. Juni 2022.

'Ik kijk naar de hele mens, niet de halve'

Interview van Marco van Nek met Martine Delfos in het AD over het Delfos Huis dat in 2023 zal starten. December 2022.

Bio's

Deskundigheid zit in het kind

Ad Kappen in gesprek met Martine Delfos. ‘Het kind is de deskundige, vraag het kind om advies. Je moet ervan overtuigd zijn dat kinderen iets te vertellen hebben en dat ze dat willen vertellen. Je moet alleen de grond maken, waardoor ze het kunnen vertellen. Dat betekent dat ze zich veilig moeten voelen.’ Daarnaast ziet ze de leerkracht als deskundige bij uitstek op het gebied van gedragsproblemen. Beroepstrots is daarbij enorm belangrijk. In haar woorden: ‘Noem eens een beroepsgroep die het aandurft om voor een groep van twintig tot dertig kinderen te gaan staan. Leerkrachten durven dat. Ze zijn meesters in gehoorzaamheid en in het communiceren daarover. Kijk naar het kind, wat een leerkracht doet heeft veel effect, meer dan ze zelf vaak denken’, aldus Martine Delfos. Gevleugelde woorden hierbij zijn dat de hersenen vaak nog wel op “aan” gezet moeten worden.

Naar de inhoud springen