Kunst & Literatuur

Martine Delfos omarmt het maatschappelijk belang van kunst. Ze deelt daarom graag haar belangstelling daarvoor en op deze site zullen een aantal voorbeelden daarvan gepresenteerd worden. Martine Delfos studeerde Franse Taal- en Letterkunde. Hiervoor schreef ze een psychologisch en letterkundig proefschrift. Hierin beschrijft ze de invloed het verlies van ouders van Franse schrijvers van middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw.

~ Lotta Blokker ~

Lotta Blokker is een beeldhouwster die in staat is om emoties te verstillen door ze in brons te gieten. Het boekje van Martine Delfos over werk van Lotta Blokker heet dan ook Verstilde emoties.

Website van Lotta Blokker:
www.lottablokker.com

Lotta Blokker is benoemd tot Kunstenaar van het jaar 2022

~ Maya Kulenovic ~

Maya Kulenovic is een schilderes die met donker en licht kan spelen en de kijker beroeren. Ook over haar schreef Martine Delfos een boekje Untouchable and Intimate.

Website van Maya Kulenovic:
www.mayakulenovic.com

~ Kobe ~

Kobe is een beeldhouwer die naïviteit en tederheid combineert.

Website van Kobe:
www.kobeartist.com

~ Émile Zola ~

Uniek vertaal project: Émile Zola

Alle twintig delen van de roman cyclus van de Rougon-Macquart van Franse schrijver Émile Zola krijgen een Nederlandse vertaling door Martine Delfos. Als hommage aan de schrijver en deze unieke gedurfde roman reeks. Martine voelt een grote bewondering voor de schrijver die, op amper dertigjarige leeftijd, een project zo groots als Rougon-Macquart bedenkt en durft uit te voeren. Zola’s werk leert Martine de invloed van aanleg en omgeving op de zich ontwikkelende mens beter te begrijpen. Het vertalen zelf is een groot genoegen om te doen en hiermee een kans om Zola ook voor de Nederlandse publiek te openbaren.

Website over het project en de schrijver Émile Zola: www.emilezola.nl

~ Jan Toorop ~

In voorbereiding (digitaal, pdf) een boek over Jan Toorop: Jan Toorop als Dalang door Martine Delfos.

~ M. Vasalis ~

Als zeventienjarige las Martine Delfos de dichtbundel Parken en woestijnen. Ze was enorm onder de indruk van de poezië van Vasalis en is dat is altijd zo gebleven.

Op deze pagina staan een aantal van haar gedichten voorgelezen door Martine Delfos.

Uitgeverij Van Ooschot en de erven van M. Vasalis hebben toestemming verleend om audio bestanden op de website te plaatsen.

Le parent insaisissable et l’urgence d’écrire is de neerslag van het promotieonderzoek van Martine F. Delfos. Het boek (als proefschrift en in handelseditie) verscheen in december 1999, naar aanleiding van haar promotie op 7 december 1999 aan de Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen. Het is een onderzoek op het gebied van de psychologie en de Franse taal en letterkunde. In het onderzoek is het verband onderzocht tussen vroegtijdig overlijden van ouders bij Franse schrijvers van 1550 tot 1950 en hun schrijversschap. Het resultaat geeft aan dat we waarschijnlijk met een universeel verschijnsel te maken hebben. Driekwart van de Franse schrijvers heeft een ouder verloren in zijn jeugd. Het boek is in het Frans gesteld.

Kunstboeken geschreven door Martine Delfos

De hieronder genoemde kunst boeken geschreven door Martine Delfos kunnen gratis gedownload worden. Denk er aan toestemming te vragen en bronvermelding te plegen bij het verspreiden van informatie uit deze boeken.

2002
El Lissitzky
Ingenieur van de moderne kunst
Schilderijen en prouns van El Lissitzky

2011
Verstilde emoties
Beelden van Lotta Blokker (Nederlands)

Stilled Emotions
Sculptures by Lotta Blokker (English)

Emotions captives
Les sculptures de Lotta Blokker (Français)

Emociones Calladas
Esculturas de Lotta Blokker (Español)

2012
L’être et le néant
Les visages dans l’œuvre de Bourdelle
Sculptures d’Antoine Bourdelle

2014
Untouchable and Intimate
Paintings by Maya Kulenovic

2017
Rodin een nog steeds niet begrepen genie
Beelden van Rodin (Nederlands)

2018
Klaar om te (ver)dragen / Ready-To-Bear
Inside/outside
Juwelen van / Jewellery by Eva van Kempen (Nederlands / English)

Prêt-à-(sup)porter / Ready-To-Bear
Inside/outside
Bijoux par / Jewellery by Eva van Kempen (Français / English)

Ga naar de inhoud