Kunst & Literatuur

Martine Delfos vindt kunst van maatschappelijk belang. Ze deelt daarom graag haar belangstelling daarvoor en op deze site zullen een aantal voorbeelden daarvan gepresenteerd worden.

Beeldhouwster Lotta Blokker is in staat om emoties te verstillen door ze in brons te gieten. Het boekje van Martine Delfos over werk van Lotta Blokker heet dan ook Verstilde emoties.

 Website van Lotta Blokker is: www.lottablokker.com

Maya Kulenovic is een schilderes die met donker en licht kan spelen en de kijker beroeren. Ook over haar schreef Martine Delfos een boekje Untouchable and Intimate.

Website van Maya Kulenovic: www.mayakulenovic.com

Kobe is een beeldhouwer die naïviteit en tederheid combineert.

Website van Kobe: www.foundationkobe.com

Uniek vertaal project: Émile Zola

Alle twintig delen van de roman cyclus van de Rougon-Macquart van Franse schrijver Émile Zola krijgen een Nederlandse vertaling door Martine Delfos. Als hommage aan de schrijver en deze unieke gedurfde roman reeks. Martine voelt een grote bewondering voor de schrijver die, op amper dertigjarige leeftijd, een project zo groots als Rougon-Macquart bedenkt en durft uit te voeren. Zola’s werk leert Martine de invloed van aanleg en omgeving op de zich ontwikkelende mens beter te begrijpen. Het vertalen zelf is een groot genoegen om te doen en hiermee een kans om Zola ook voor de Nederlandse publiek te openbaren.

Website over het project en de schrijver Émile Zola: www.emilezola.com

Le parent insaisissable et l’urgence d’écrire is de neerslag van het promotieonderzoek van Martine F. Delfos. Het boek (als proefschrift en in handelseditie) verscheen in december 1999, naar aanleiding van haar promotie op 7 december 1999 aan de Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen. Het is een onderzoek op het gebied van de psychologie en de Franse taal en letterkunde. In het onderzoek is het verband onderzocht tussen vroegtijdig overlijden van ouders bij Franse schrijvers van 1550 tot 1950 en hun schrijversschap. Het resultaat geeft aan dat we waarschijnlijk met een universeel verschijnsel te maken hebben. Driekwart van de Franse schrijvers heeft een ouder verloren in zijn jeugd. Het boek is in het Frans gesteld.

De hieronder genoemde kunst-boekjes geschreven door Martine Delfos kunnen gratis gedownload worden. Denk er aan toestemming te vragen en bornvermelding te plegen bij het verspreiden van informatie uit deze boekjes.

2018
Klaar om te (ver)dragen / Ready-To-Bear
Inside/outside
Juwelen van / Jewellery by Eva van Kempen (Nederlands / English)

Prêt-à-(sup)porter / Ready-To-Bear
Inside/outside
Bijoux par / Jewellery by Eva van Kempen (Français / English)

2017
Rodin een nog steeds niet begrepen genie
Beelden van Rodin (Nederlands)

2014
Untouchable and Intimate
Paintings by Maya Kulenovic

2012
L’être et le néant
Les visages dans l’œuvre de Bourdelle
Sculptures d’Antoine Bourdelle

2011
Verstilde emoties
Beelden van Lotta Blokker (Nederlands)

Stilled Emotions
Sculptures by Lotta Blokker (English)

Emotions captives
Les sculptures de Lotta Blokker (Français)

Emociones Calladas
Esculturas de Lotta Blokker (Español)

2002
El Lissitzky
Ingenieur van de moderne kunst
Schilderijen en prouns van El Lissitzky

Skip to content