Zin in jezelf

Over masturbatie

Uit het boek:

Plezier in je lichaam
Plezier beleven aan je eigen lichaam is prettig. Jonge kinderen vinden het heerlijk om op hun duim te zuigen en ook om langs hun geslachtsdelen te wrijven. Dat is niet hetzelfde als seks. Het geeft ook een prettig gevoel, maar het is meer een troost. Het lijkt op masturbatie, maar het is eigenlijk iets anders. Masturbatie doe je om het prettige gevoel zelf, zoals bij duimen, maar ook om een groter seksueel gevoel te krijgen. Bij masturbatie neemt het seksuele gevoel toe en het kan in een sterk gevoel eindigen, een hoogtepunt, ook wel climax genoemd. Dan is het afgelopen, klaar. Daarom heet het ook wel klaarkomen. Een ander woord daarvoor is orgasme, een heel prettig gevoel. Bij masturbatie heb je eigenlijk zin in jezelf.

In dit boek vind je informatie over masturbatie. Plezier beleven aan je eigen lichaam kan heel prettig zijn. Toch is seks ook heel ingewikkeld. Niet iedereen wil seks, niet iedereen wil het op hetzelfde moment, niet iedereen wil hetzelfde met seks en niet iedereen wil evenveel seks. Wat is masturberen en hoe komt het dat jongens en mannen daar meestal meer behoefte aan hebben dan meisjes en vrouwen?

Martine Delfos vertelt met veel respect voor verschillende standpunten en levensovertuigingen war masturbatie is. Ze vertelt hoe het lichaam werkt en welke gevoelens een rol spelen. Ook durft ze te vertellen welke problemen er kunnen ontstaan. Duidelijk legt ze het functioneren van het lichaam uit, zonder de emotionele kant te verwaarlozen.

Het boek is bedoeld voor meisjes en jongens in de bovenbouw van de basisschool en aan het begin van de middelbare school.

Achter in het boekje staat een woordenlijst en aanvullende informatie voor volwassenen. Kinderen kunnen deze informatie ook lezen.

Lees hier het onderzoek naar de serie door Hildegarde Camps, Universiteit Leuven.

ISBN 9789075564259

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: SWP, Amsterdam

1e druk 1999

Gerelateerde uitgaves

Skip to content