Oline het olifantje

Over opgroeien met verslaafde ouders

Dit is het verhaal van Olise, een moeder-olifant, en van Oline, haar kind.

Moeder Olise was een prachtige, jonge olifant en ze woonde in een fantastisch groot bos, een oerwoud. Om naar de andere kant van het oerwoud te komen, moest je dagenlang lopen. Allerlei bijzondere dieren kwam je dan tegen. Zoals de giraffe met zijn lange nek en zijn hoge poten. Die kon bij de hoogste takken. Maar door die lange nek en poten was het moeilijk om bij de grond te komen. Dat deed de giraffe heel onhandig. Daar moesten de andere dieren om lachen. Overal zag je apen in de bomen klimmen. Soms kwam je plotseling op een open plek met weilanden en zanderige vlakten. Daar liepen kudden herten te grazen en je kon er leeuwen lui zien gapen. Het was heerlijk in het oerwoud. De groene bomen zaten vol met de sappigste bladeren. Olise vond het lekker om aan die bladeren te knabbelen. Ze kon er haar buik mee rond eten. Met haar lange slurf kon ze er ook gemakkelijk bij.

De moeder van Oline gaat graag naar het verboden meertje. Maar als ze van het water gedronken heeft, voelt ze zich heel raar. Ze raakt betoverd. Zo komt het dat ze niet goed voor Oline kan zorgen. Dat vindt ze erg, want ze houdt veel van Oline. Toch begrijpt ze dat het voor Oline beter is om bij Olifa en Oligeer te wonen.

Oline het olifantje is een therapeutisch verhaal voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Het is bedoeld voor kinderen te maken hebben met ouders die verslaafd zijn. Dit boekje is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken.

De kinderboeken zijn opgebouwd met op de linker bladzijde een grote tekening, rechts de (voor)leestekst en rechtsonder informatie betreffende de tekst voor ouders en hulpverleners.

Eerste druk 1993,
Tweede druk 1997, herziene druk,
Derde druk 2005, aangevulde druk,
Vierde druk2012, aangevulde druk.
Vijfde druk2023.

Oline het olifantje maakt deel uit van een serie therapeutische verhalen voor kinderen. Voor de eerste vier delen, waaronder deze, ontving Martine Delfos de Wilhelminaprijs. Stimuleringsprijs voor publicaties die in de provincie Utrecht uitblinken op het terrein van de jeugdhulpverlening.​

ISBN 9789085606529

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: Niño / SWP, Amsterdam

5e druk 2023

Gerelateerde uitgaves

Skip to content