Maartje de suikerheldin

over Diabetes Mellitus, suikerziekte

Maartje holt stampvoetend de trap op.

‘Ik haat suiker,’ schreeuwt ze, ‘en ik ga ook niet meer naar die dokter.’

Maartjes moeder zucht, soms weet ze niet meer wat ze moet doen. Maartje kan zo boos worden, maar ze begrijpt het wel. Het is ook niet makkelijk.

‘En je hoeft ook niet zo zielig te doen, ik bén niet zielig!’

Morgen moet ze weer naar het ziekenhuis. Maartje heeft Diabetes Mellitus, suikerziekte noemen mensen dat vaak. Ze moet ervoor naar het ziekenhuis, want het is best een lastige ziekte.

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: Niño / SWP, Amsterdam

3e druk 2021

Inhoud

‘Maartje weet heus wel dat ze op moet letten en dat er vervelende dingen gebeuren als de dat niet doet. Maar ze doet al zoveel brave dingen. Soms is ze het wel eens spuugzat al dat opletten. Ze wil wel eens vakantie van diabetes. ’s Ochtends wakker worden en dat het er dan eens een keer niet is. Gewoon je tanden poetsen, snel een boterham naar binnen werken en naar school.’

Maartje heeft Diabetes Mellitus. Een ernstige aandoening, waar je goed mee kunt leven en oud mee kunt worden als je weet hoe je ermee om moet gaan.

Maartje de suikerheldin is een therapeutisch verhaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd die suikerziekte hebben. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat diabetes voor hun leeftijdgenoten betekent. Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken.

De kinderboeken zijn opgebouwd met linkerbladzijde een grote tekening, rechts de (voor)leestekst en rechtsonder informatie betreffende de tekst voor ouders en hulpverleners.

Algemene informatie

Eerste druk 2006,
Tweede druk 2007,
Derde druk 2021.

Maartje de suikerheldin maakt deel uit van een serie therapeutische verhalen voor kinderen. Voor de eerste vier delen ontving Martine Delfos de Wilhelminaprijs. Stimuleringsprijs voor publicaties die in de provincie Utrecht uitblinken op het terrein van de jeugdhulpverlening.

ISBN

ISBN 9789085601166

Gerelateerde uitgaves

Ga naar de inhoud