Lotte en de beer

voor kinderen die niet makkelijk praten

Er was eens een meisje, Lotte heette ze, dat gek was op bruine beren. Bruine beren zijn hele mooie, vriendelijke dieren. Net als het meisje zelf, dat was ook lief. Jammer genoeg waren er geen beren waar zij woonde. Lotte had alleen beren in dierentuinen gezien, maar dat vond ze een beetje zielig.

Lotte was erg verlegen en ging vaak stilletjes ergens alleen zitten. In haar land waren bijna geen watervalletjes, maar ze had er toch een gevonden en daar zat ze dan een beetje te dromen.

Op een dag gebeurde er iets heel bijzonders toen ze bij het watervalletje zat. Ze kreeg bezoek van een dier dat heel ver gereisd had!

Inhoud

Lotte en de beer is een therapeutisch verhaal. Lotte kan niet goed praten en schaamt zich. Ze durft het niet zo goed. Ze komt een bruine beer tegen die last heeft van zijn schouderbult. Ze durft tegen hem te praten en hij steunt haar, helpt haar over haar schaamte heen en geeft haar vertrouwen om te gaan praten. Ze helpen elkaar.

Lotte en de beer is geschreven voor kinderen die het praten pas laat ontwikkelen (taalontwikkelingsstoornis), voor kinderen die niet tegen iedereen kunnen praten (selectief mutisme), voor kinderen die de klanken moeilijk kunnen produceren (taalproductiestoornis), voor extreem verlegen kinderen, voor stille en gesloten kinderen en voor alle kinderen die angst voor praten in het algemeen hebben.

Het verhaal is bedoeld om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken.

Voor kinderen, hun ouders, professional in de zorg en leerkrachten.

De kinderboeken zijn opgebouwd met linkerbladzijde een grote tekening, rechts de (voor)leestekst en rechtsonder informatie betreffende de tekst voor ouders en hulpverleners.

Algemene informatie

Eerste druk 2014,
Tweede druk 2017,
Derde druk 2021.

Lotte en de beer maakt deel uit van een serie therapeutische verhalen voor kinderen. Voor de eerste vier delen ontving Martine Delfos de Wilhelminaprijs. Stimuleringsprijs voor publicaties die in de provincie Utrecht uitblinken op het terrein van de jeugdhulpverlening.

ISBN

ISBN 9789085601159 

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: Niño / SWP, Amsterdam

3e druk 2021

Gerelateerde uitgaves

Naar de inhoud springen