Kop en staart

Over zaadlozing

Uit het boek:

Kop en staart
Hoe wordt nu dat zaad gemaakt? Het zaad, ook wel sperma genoemd, wordt in de zaadballen gemaakt. Het duurt een paar weken totdat het zaad voldoende af is, gerijpt is. Daarna gaat het via de zaadleiders naar de bijbal om daar verder te rijpen tot het gereed is voor een zaadlozing.
Een zaadlozing bestaat uit twee onderdelen, het zaad en de zaadvloeistof. Het zaad is maar een heel klein beetje van de hele zaadlozing, maar vijf procent. Het meeste is zaadvloeistof, dit is meestal een wat dikkere witachtige, soms een wat gelige, vloeistof. De zaadjes hebben twee onderdelen, de kop en de staart. Ze lijken wel op kikkervisjes. In de kop zit alles waardoor het samen met het eitje een mens kan worden. Aan de kop zit een staart. Door die staart kan het zaad zwemmen en kan het zich voortbewegen naar het eitje.
Als het zaad bij een eitje komt, dringt het in het eitje binnen en versmelt ermee. Nu heeft er een bevruchting plaatsgevonden en kan er een kindje groeien. De bevruchting wordt ook wel conceptie genoemd.
Met het oog kunnen we het zaad niet zien, alleen onder een microscoop. Maar hoe klein het zaadje ook is, het is toch heel belangrijk wat dat zaadje allemaal doet.

Inhoud

In Kop en staart vind je informatie over zaadlozing. Er wordt uitgelegd wat een zaadlozing is en waar die toe dient. De verschillen tussen jongens en meisjes, het aanmaken en de samenstelling van het zaad, de penis en wat daarmee gebeurt, de natte droom en seksuele prikkels worden duidelijk besproken.

In de teksten worden de zaken bij de naam genoemd, maar tegelijkertijd is getracht de onderwerpen respectvol en warm te benaderen. Er is ook aandacht voor de emotionele kant van de zaak, al die veranderingen zijn tenslotte niet niks.

Het is bedoeld voor meisjes en jongens in de bovenbouw van de basisschool en aan het begin van de middelbare school.

Achter in het boekje staat aanvullende informatie voor volwassenen. Ook kinderen kunnen deze informatie lezen.

Algemene informatie

Het boekje 'Kop en staart' maakt deel uit van een serie seksuele voorlichting in onderwerpen.

ISBN

ISBN: 9075564082

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: 
Niño / SWP, Amsterdam

1e druk 1997

Gerelateerde uitgaves

Naar de inhoud springen