Alles erop en eraan

Over zwangerschap en bevalling

Uit het boek:

Miljoenen cellen maken één baby
Om een kindje te kunnen laten groeien, worden er zo’n 200 miljoen cellen gemaakt en zo worden langzaamaan alle onderdelen van een mensje gevormd. Als het embryo zo’n twaalf weken oud is, en dus een foetus is geworden, zijn de meeste belangrijke organen zoals het hart, de longen en de nieren al gemaakt.
Om te groeien, is voedsel nodig. Het eerste voedsel dat het embryo nodig heeft, komt van de eicel van de moeder. Die eicel heeft een laagje voedsel om het deel van het eitje met de eigenschappen van de moeder heen. Omdat de foetus nog geen baby is en nog niet met de mond kan eten, komt tijdens de zwangerschap het voedsel voor het verdere groeiproces via de navel van de foetus. Die navel is met een navelstreng verbonden aan de moederkoek in de baarmoeder. Die moederkoek wordt in de baarmoeder gemaakt en heet met een deftig woord ‘placenta’. Voedsel en zuurstof gaan van de placenta door de navelstreng naar de foetus. In de placenta worden ook stoffen verzameld die belangrijk zijn voor het embryo zoals vitamines en hormonen. Ook worden de stoffen die slecht zijn voor de baby tegengehouden door de placenta en blijven in die placenta.

Inhoud

In Alles erop en eraan vind je informatie over zwangerschap en bevalling. Er wordt uitgelegd wat er gebeurt tijdens de bevruchting en de zwangerschap. Wat er in het lichaam van een vrouw verandert, hoe een baby in de baarmoeder groeit en hoe de geboorte mogelijk is, wordt duidelijk besproken.

In de teksten worden de zaken bij de naam genoemd, maar tegelijkertijd is getracht de onderwerpen respectvol en warm te benaderen. Er is ook aandacht voor de emotionele kant van de zaak, zoals bijvoorbeeld de heftige gevoelens van een zwangere vrouw..

Het is bedoeld voor meisjes en jongens in de bovenbouw van de basisschool en aan het begin van de middelbare school.

Achter in het boekje staat aanvullende informatie voor volwassenen. Ook kinderen kunnen deze informatie lezen.

Algemene informatie

Het boek 'Alles erop en eraan' maakt deel uit van een serie seksuele voorlichting in onderwerpen.

ISBN

ISBN: 9075564112

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: 
Niño / SWP, Amsterdam

1e druk 1998

Gerelateerde uitgaves

Naar de inhoud springen