Een vrolijke drukte

Over menstruatie

Uit het boek:

Menstruatie is dus de schoonmaak van de baarmoeder. Maar hoe moet een lichaam zich schoonmaken en rommel opruimmen? Nou zou het wel gek zijn als je eenmaal per maand een beker afwasmiddel zou moeten drinken om je baarmoeder schoon te maken! Dat zou ook heel vies smaken. Daar heeft het lichaam een oplossing voor; ze gebruikt het enige schoonmaakmiddel dat het lichaam zelf heeft, namelijk bloed. Daarmee wordt gepoetst en geboend. De moederkoek en het eitje worden afgevoerd. Dat kun je merken doordat je bloedt. Soms zitten er wat dikkere stukjes tussen, dat zijn dan resten van de moederkoek of klontjes bloed. De baarmoeder knijpt zichzelf samen om alles eruit te persen, alsof het een spons is. Dat kan wel eens pijn doen. Veel jonge meisjes hebben daardoor wel eens krampen in hun buik tijdens de menstruatie. Als je ouder wordt, gaat dat meestal over en als je een kind hebt gehad ook.

Inhoud

In Een vrolijke drukte vind je informatie over menstruatie. Wat is menstruatie of ongesteld worden en waar dient het toe? De verschillen tussen meisjes en jongens, de weg die het eitje aflegt, de functie van de baarmoeder en de bloeding worden duidelijk uitgelegd.

In de teksten worden de zaken bij de naam genoemd, maar tegelijkertijd is getracht de onderwerpen respectvol en warm te benaderen. Er is ook aandacht voor de emotionele kant van de zaak zoals bijvoorbeeld de stemmingswisselingen bij menstruatie.

Het is bedoeld voor meisjes en jongens in de bovenbouw van de basisschool en aan het begin van de middelbare school.

Achter in het boekje staat aanvullende informatie voor volwassenen. Ook kinderen kunnen deze informatie lezen.

Algemene informatie

1e druk 1999,
2e druk 2004, herziene druk & hardcover.
3e druk 2013, herziene druk & hardcover.

“Vierendertig kleine pagina’s volstaan om aan jonge pubers een duidelijk beeld te geven van wat menstruatie inhoudt. De taal waarin de auteur dit doet, is direct, duidelijk én afgestemd op de doelgroep: kinderen en jongeren tussen tien en veertien jaar.”

“Een vrolijke drukte is een boekje dat een plaatsje verdient in de boekenkast van een derde graad van de lagere school. Daar zal het ongetwijfeld vaak ter hand worden genomen door zowel jongens als meisjes die op zoek zijn naar duidelijke informatie over menstruatie.”

– Uit Schoolvisie 3 (2013/2014): Een vrolijke drukte

ISBN

ISBN 9789085606604

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: 
Niño / SWP, Amsterdam

3e druk 2013

Gerelateerde uitgaves

Ga naar de inhoud