De lijn kwijt

Behandeling van anorexia, bulimia en obesitas

Van het model onder De lijn kwijt is een computersimulatie gemaakt. Het werd gepresenteerd in Boston, juli-augustus 2003, op de Annual Meeting Cognitive Sciences. Het was de eerste computersimulatie die daadwerkelijk op menselijk gedrag was gebaseerd.

Het artikel verscheen in: Bosse, T.; Delfos, M.F.; Jonker, C.M. & Treur, J. Reasoning about Adaptive Dynamical Systems in the Analysis of Eating Regulation Disorders. Proceedings of the 25th Annual Conference of the Cognitive Science Society, Cog.Sc. 2003. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates Inc. 2003.

Inhoud

In De lijn kwijt beschrijft Martine Delfos een behandeling van eetstoornissen vanuit het perspectief van de aanleg. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat niet het schoonheidsideaal, maar aanlegfactoren een belangrijke rol spelen bij eetstoornissen. In dit boek wordt een behandeling beschreven die al zeer lang gebaseerd is op het uitgangspunt dat aanleg een wezenlijke factor is. De consequenties van deze zienswijze zijn, met name voor de behandeling van anorexia, geheel tegen de gangbare traditie in. De start van de behandeling is leren eten.
Aan de hand van voorbeelden uit haar eigen praktijk worden de verschillende fasen van behandeling verduidelijkt. Maar meer dan een methode gaat het om een manier van omgaan met cliënten, om de bejegening. Die is voor succes van groter belang dan een methode blijkt te zijn.

In de tweede editie van De lijn kwijt wordt teruggekeken op de behandelingen van de afgelopen jaren. De methode wordt nader bekeken en de recente stand van de wetenschap met betrekking tot de oorzaak, verloop en behandeling van eetstoornissen wordt beschreven. Daarbij wordt duidelijk hoezeer eetstoornissen samenhangen met angst. In de behandeling staan alle elementen centraal: angst, zelfbeeld en eten.

Het boek is bedoeld voor professionals die met mensen met eetstoornissen werken en voor de mensen zelf om een beter inzicht in hun problematiek te krijgen. Het is niet bedoeld als zelfhulpboek.

Algemene informatie

Eerste druk:2002,
Tweede druk:2011.
Kaft van de
1e druk.

ISBN

ISBN 9789026522383

Auteur: Martine F. Delfos
Uitgever: SWP, Amsterdam

2e druk 2011

Gerelateerde uitgaves

Ga naar de inhoud