De dicht-bij-je-bed show

Over geslachtsziekten

Uit het boek:

Chlamydia spreek je uit als glamiedieja
Een boekje met prachtige namen als chlamydia (spreek uit glamiedieja) en gonorroe (spreek uit gonoreu), maar het zijn vervelende ziekten. Ze heten geslachtsziekten. Ze hebben te maken met seks, niet met de leuke kant ervan, maar dat er ook een vervelende kant aan kan zitten. Het gaat om de ziekten die je kan krijgen als je niet voorzichtig omgaat met seks en hoe je die ziekten kan voorkomen. Het is natuurlijk veel prettiger te lezen over hoe leuk vrijen kan zijn, dan over vervelende ziekten, maar het is wel nodig. In Nederland zijn die ziekten niet zo’n groot probleem als vroeger. Dat komt omdat de ziekten bijna geen kans meer krijgen doordat mensen er meer over weten en beter opletten. Daarom is het ook belangrijk dat kinderen al vroeg leren dat er geslachtsziekten bestaan en wat ze ertegen kunnen doen. De meeste mensen krijgen geen ziekte van seks. Je ertegen beschermen, hoort bij seks en maakt het soms wat minder leuk. Het is net als met eten, je kunt ziek worden of buikpijn krijgen van bedorven voedsel of van eten dat niet goed voor je is. Maar meestal is eten gewoon gezond en lekker. Zo is het met de ziekten die met seks te maken hebben ook.

Inhoud

Chlamydia, gonorroe, syfilis, prachtige namen, maar het ziektes die knap vervelend zijn en vaak een hoop schade aanrichten.

In dit boek legt Martine Delfos uit hoe je Seksueel Overdraagbare Aandoeningen, SOA’s kunt oplopen. Waar moet je op letten, wat moet je doen als je het hebt en hoe kun je het voorkomen. Ook schenkt ze aandacht aan de gevoelens van schaamte en verlegenheid en de onterechte angst van mensen voor iemand met AIDS en de isolatie die dat met zich meebrengt.

De dicht-bij-je-bed-show geeft verantwoorde informatie, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke kennis en met aandacht voor gevoelige, moeilijk bespreekbare aspecten.

De informatie is bedoeld voor meisjes en jongens in de bovenbouw van de basisschool en aan het begin van de middelbare school.

Achter in het boekje staat een woordenlijst en aanvullende informatie voor volwassenen. Kinderen kunnen deze informatie ook lezen.

Algemene informatie

Het boek 'De dicht-bij-je-bed show' maakt deel uit van een serie Seksuele voorlichting in onderwerpen.

ISBN

ISBN: 9075564333

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: 
Niño / SWP, Amsterdam

1e druk 2000

Gerelateerde uitgaves

Naar de inhoud springen