Blijf van me af! (meisjes)

Over seksueel misbruik bij meisjes

Marijke holt de trap af. Gauw, gauw, gauw, anders komt ze te laat op school. Ze propt de boterham in haar mond. De hagelslag plakt op haar lip.

‘Zit niet zo te schrokken,’ zegt haar moeder.

‘Ja, maar anders kom ik te laat op school.’

‘Nou, wiens schuld is dat?’, vraagt haar moeder.

Marijke zegt niets meer, ze weet wel dat ze te laat is opgestaan, maar kan zij er wat aan doen. Ze had heel lang wakker gelegen. Het gebeurde wel vaker, maar het had toch geen zin om dat te vertellen, want haar moeder begreep er niets van.

Gauw dooreten en naar school. Ze grist haar tas van de kapstok en pakt de deurkruk vast. Stik, is ze het kauwgomplaatje voor Anja vergeten. Ze holt de trap weer op, pakt het kauwgomplaatje en stormt weer naar beneden.

‘Kun je niet wat zachter doen, je vader en je broertje slapen nog,’ roept haar moeder haar nog na terwijl ze de deur uitholt.

Inhoud

Marijke weet niet hoe ze dat vervelende gedoe van haar stiefvader moet stoppen.

De schoolarts gaat haar daarbij helpen.

Blijf van me af! is een therapeutisch voorleesverhaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is bedoeld voor meisjes die te maken hebben met seksueel misbruik. Dit boekje is een hulpmiddel bij het uitleggen en bespreekbaar maken van het probleem.

 

De kinderboeken zijn opgebouwd met linkerbladzijde een grote tekening, rechts de (voor)leestekst en rechtsonder informatie betreffende de tekst voor ouders en hulpverleners.

Algemene informatie

Eerste druk 1995,
Tweede druk 1996,
Derde druk 2001,
Vierde druk 2007,
Vijfde druk 2021, aangevuld.

Blijf van me af! maakt deel uit van een serie therapeutische verhalen voor kinderen. Voor de eerste vier delen ontving Martine Delfos de Wilhelminaprijs. Stimuleringsprijs voor publicaties die in de provincie Utrecht uitblinken op het terrein van de jeugdhulpverlening.

Blijf van me af!, dat seksuele voorlichting over seksueel misbruik geeft, is in een Birmaanse en Engelse vertaling verschenen ten behoeve van voorlichting van straatkinderen en kinderen die te maken hebben met kinderarbeid in Myanmar (voormalig Birma). Dit project is een initiatief van Sjoukje Zijlstra werkzaam in Yangoon in Myanmar. Lees hier meer over dit internationale project in Myanmar.

ISBN

ISBN 9789085605317

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: Niño / SWP, Amsterdam

5e druk 2021

Gerelateerde uitgaves

Naar de inhoud springen