Blijf van me af! (jongens)

Over seksueel misbruik bij jongens

Peter holt de trap af. Gauw, gauw, gauw, anders komt hij te laat op school. Hij propt de boterham in zijn mond. De hagelslag plakt op zijn lip.

‘Zit niet zo te schrokken,’ zegt zijn moeder.

‘Ja, maar dan kom ik te laat op school.’

‘Nou, wiens schuld is dat?’ vraagt zijn moeder.

Peter zegt niets meer, hij weet wel dat hij te laat is opgestaan, maar kan hij er wat aan doen. Hij had heel lang wakker gelegen. Het gebeurde wel vaker, maar het had toch geen zin om dat te vertellen, want zijn moeder begrijpt er niets van.

Gauw dooreten en naar school. Hij grist zijn tas van de kapstok en pakt de deurklink vast. Stik, is hij het kauwgomplaatje voor Hans vergeten. Hij holt de trap weer op, pakt het kauwgomplaatje en stormt weer naar beneden.

‘Kun je niet wat zachter doen, je vader en je broertje slapen nog,’ roept zijn moeder hem nog na terwijl hij de deur uitholt.

Peter weet niet hoe ze dat vervelende gedoe van zijn stiefvader moet stoppen.

De schoolarts gaat hem daarbij helpen.

Blijf van me af! is een therapeutisch voorleesverhaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is bedoeld voor jongens die te maken hebben met seksueel misbruik. Dit boekje is een hulpmiddel bij het uitleggen en bespreekbaar maken van het probleem.

 

De kinderboeken zijn opgebouwd met linkerbladzijde een grote tekening, rechts de (voor)leestekst en rechtsonder informatie betreffende de tekst voor ouders en hulpverleners.

Eerste druk 1995,
Tweede druk 1996,
Derde druk 2001,
Vierde druk2012, herziene druk.

Blijf van me af! (jongens) maakt deel uit van een serie therapeutische verhalen voor kinderen. Voor de eerste vier delen ontving Martine Delfos de Wilhelminaprijs. Stimuleringsprijs voor publicaties die in de provincie Utrecht uitblinken op het terrein van de jeugdhulpverlening.

Blijf van me af!, dat seksuele voorlichting over seksueel misbruik geeft, is in een Birmaanse en Engelse vertaling verschenen ten behoeve van voorlichting van straatkinderen en kinderen die te maken hebben met kinderarbeid in Myanmar (voormalig Birma). Dit project is een initiatief van Sjoukje Zijlstra werkzaam in Yangoon in Myanmar. Lees hier meer over dit internationale project in Myanmar.

ISBN 9789085606123

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: Niño / SWP, Amsterdam

4e druk, 2012

Gerelateerde uitgaves

Skip to content