Podcast Verborgen Intelligentie

Verborgen intelligentie (VI) is een pilot van Vanuit autisme bekeken (VAB). VAB wordt ondersteund door het ministerie van VWS en omarmt het gedachtengoed van Martine Delfos. In de pilot VI biedt VAB levensloopbegeleiding aan zeven kinderen en jongeren met autisme die niet of nauwelijks praten.

Naast autisme hebben deze kinderen vaak ook de diagnose verstandelijke beperking. Deze diagnose is vaak het gevolg van een lage score op een IQ-test. Een standaard IQ-test geeft niet altijd een goed beeld van wat een kind begrijpt, maar in de zorg en het onderwijs is er nog veel vertrouwen in de uitslag van zo’n test. 100 jaar onderzoek heeft laten zien dat de IQ-test niet de intelligentie meet, maar zwakke plekken. Dit is extra merkbaar bij autisme / ASS / atypische ontwikkeling / ATO. Martine Delfos schreef een boek hierover Het IQ en de Intelligentie. De illusie van meten. Daarin wordt de foutdiagnose verstandelijke beperking duidelijk en het disharmonisch profiel in geval van autisme.

Host Dieuwertje Bleijenberg gaat op onderzoek uit in deze VI podcast.

Hoe luister je naar iemand die niet spreekt? Wat houdt hen bezig en wat wensen ze? En hoe zorgen we dat deze doelgroep een stem krijgt? Dieuwertje vraagt experts en betrokkenen het hemd van het lijf over het project Verborgen Intelligentie. Vanuit haar ervaring en rol als Autisme Ambassadeur weet zij namelijk als geen ander waar mensen met autisme tegenaan kunnen lopen in de maatschappij.

Martine Delfos, Valerie en Dieuwertje

Aflevering 3 – Maak gelijkwaardig contact, met of zonder woorden

In deze indrukwekkende aflevering praat Dieuwertje met Martine Delfos, zij is biopsycholoog en werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker, therapeut, docent en als schrijfster. Samen verkennen ze hoe het brein van mensen met autisme werkt, en hoe Martine contact maakt met kinderen die niet spreken. Zij spreekt niet van autisme, maar van een atypsiche ontwikkeling. Ze geeft voorbeelden uit de praktijk en reflecteert met Dieuwertje.

De tweede gast is Valerie. De dochter van Valerie zit in de pilot Verborgen Intelligentie. Zij spreekt niet, maar maakt wel heel veel contact. Valerie vertelt hoe zij dat als moeder ervaart, waar ze de juiste informatie vindt en hoe levensloopbegeleiding in hun gezin uitpakt. Hoe kan haar dochter zijn wie ze is en wíl zijn?

Beluister hier de volledige VI podcast serie op de website van Vanuit Autisme Bekeken (VAB).

Ga naar de inhoud