OPaZ webinar over autisme ontrafelen – het ontwikkelingsperspectief

OPAZ, ministerie van VWS heeft een grote bijeenkomst georganiseerd om in Nederland de discussie over Autisme en het IQ op gang te brengen.

Autisme wordt vaak gezien als informatieverwerkingsstoornis of als een ontwikkelingsstoornis. Veel therapieën en begeleidingsmethoden zijn op deze theorieën gebaseerd. Biopsycholoog en onderzoeker Martine Delfos ontwikkelde een ander verklaringsmodel voor autisme dat heel herkenbaar blijkt voor veel mensen met autisme en hun naasten.

De basis daarvan is dat kinderen met autisme zich in een andere volgorde ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten: cognitief sneller en sociaal-emotioneel langzamer. Hun gedrag past bij hun eigen ontwikkeling maar botst vaak met de verwachtingen in de omgeving. Op school kunnen grote problemen ontstaan als de les niet aansluit bij hun leerstijl en de sociale druk om ‘gewoon’ te doen hoog is.

Tijdens het webinar geeft Martine Delfos een introductie op autisme als variatie in de ontwikkeling en reflecteert daarna met Erik Gerritsen – secretaris-generaal van VWS – wat deze inzichten betekenen voor de diagnostiek en de zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

Bij dit webinar worden de volgende publicaties van Martine F. Delfos aangeraden:
Autisme ontrafelen. Introductie over autisme met het Socioschema.
Het IQ en de Intelligentie. De illusie van meten.

Ga naar de inhoud