20ste druk Luister je wel naar míj? Gespreksvoering met kinderen tussen 4 en 12 jaar

De 20ste druk in 20 jaar in 2020! Grappig en een feestje waard. Het boek is in 20ste druk in en nieuw jasje gestoken. Céline Kronenburg heeft prachtige foto’s gemaakt en met een daarvan heeft LenShape een frisse omslag gemaakt.

Inhoudelijk zijn er aanvullingen in het boek, want dat doet Martine Delfos altijd, om tekst begrijpelijker te maken, te corrigeren waar een foutje staat en nieuw onderzoek erin verwerken.

Dat nieuwe onderzoek is er zelden bij dit onderwerp. Wat jammer toch dat we zo een belangrijk onderdeel van ons leven communiceren met kinderen in werk, maar ook privé zo verwaarlozen in wetenschappelijk onderzoek. Maar dit keer was er interessant nieuw onderzoek!

Het zal je verbazen dat daar twintig jaar voor nodig was, maar eindelijk is het er. Een van de grondbeginselen van mijn werk over communiceren met kinderen, overigens ook met pubers, is om rechtstreeks met het kind te communiceren en niet over het hoofd van het kind heen met (zorg)ouders. Ook als ze klein zijn, ook als ze lijken niets te horen. En dat is nu eindelijk wetenschappelijk onderbouwd! Verschillende onderzoeken laten zien dat wanneer men rechtstreeks met kinderen communiceert dat ze veel meer zeggen en beslissingen in ziekenhuissettingen met hen gemaakt en gedeeld kunnen worden. Overigens is het duidelijk de tijdgeest, want ook bij pubers zijn dergelijke onderzoeken nu gedaan.

Eerlijk gezegd is dát pas een feestje waard: luister naar het kind, praat mét het kind in plaats van tegen het kind, waarbij volwassenen vooral richtlijnen geven. Zoals de titel van het boek al 20 jaar aangeeft: Luister je wel naar míj? Met het accent op míj. Met die titel laat ik het kind dat aan de volwassene vragen.

In haar werk als therapeut heeft Martine Delfos altijd verbazend (vinden mensen) veel contact met het kind of de jongere, en zeggen die ook zoveel tegen haar. Zo verbazend is dat niet; ze praat écht mét hen! Fijn dat de onderzoekers nu ook hebben bewezen dat dit werkt. Je weet zelf ook wel hoe je je als volwassene voelt als er over je hoofd hen wordt gepraat …

Skip to content