Eetstoornissen van binnenuit belicht

Nederlandstalige egodocumenten

PICOWO serie | Deel 4

Eetstoornissen van binnenuit belicht

Bekijk hier een overzicht van de egodocumenten die aan bod komen.

Inhoud

Ervaringsdeskundigen spelen een steeds grotere rol in de hulpverlening. Ze begeleiden zelfhulpgroepen, geven voorlichting over hun eigen ziekteproces of bieden ondersteuning via een telefonische hulpdienst. Ervaringsdeskundigheid vormt de basis van belangenbehartiging zoals dit door patiëntenorganisaties wordt gedaan. Binnen de hulpverlening wordt ervaring opgedaan met het inzetten van ervaringsdeskundigen.

Soms wordt ervaring uitgedrukt in een boek. Dergelijke geschriften worden egodocumenten genoemd. Op het gebied van eetstoornissen, met name anorexia, zijn talrijke boeken verschenen. Om deze ervaringsdeskundigheid te kunnen benutten, moet het gebied van deze egodocumenten ontsloten worden via wetenschappelijk onderzoek.

In Eetstoornissen van binnen belicht geven Liesbeth Libbers en Martine Delfos een onderzoek naar Nederlandstalige egodocumenten over eetstoornissen weer. Zo wordt het voor mensen met een eetstoornis, hun familie en hulpverleners mogelijk om in te schatten welk boek voor hen zinvol zou kunnen zijn om te lezen. Op grond van een aantal criteria (zoals aard van de eetstoornis, behandeling, leeftijd van de hoofdpersoon en fase van de eetstoornis), zijn ruim honderd boeken in kaart gebracht, waardoor beoordeling en selectie makkelijker wordt.

Liesbeth Libbers Bsc is werkzaam als voedingsdeskundige en was verbonden aan het Kenniscentrum Eetstoornissen Nederland.
Dr. Martine Delfos is werkzaam als onderzoeker en therapeut en schreef onder andere De lijn kwijt over een nieuwe methode van behandeling van eetstoornissen.

Eetstoornissen van binnen belicht is geschikt voor mensen met een eetstoornis, hun familie en hulpverleners die informatie willen krijgen vanuit ervaringsdeskundigheid van eetstoornissen.

Algemene informatie

Eerste druk:2014,  
 print on demand.
Kaft van de
1e druk.

 

PICOWO serie

Via deze link kan je naar alle boeken van de Picowo serie.

ISBN

ISBN 9789088500497

E-ISBN 9789088504976

Auteurs: Martine F. Delfos & Liesbeth Libbers
Uitgever: SWP, Amsterdam

print on demand, 2014

Gerelateerde uitgaves

Ga naar de inhoud