Dood is niet gewoon

Over de dood van een ouder

Ilse is thuis. Iedereen is bij haar thuis. Behalve papa. Mama is thuis. Ruurd speelt in de box. Oma is op bezoek. Oom Fred is er en hij knipoogt naar Ilse.

Tante Stefanie is er ook. Ze zegt: ‘Wat heb je een mooie broek aan.’ Maar Ilse weet wel dat ze dat niet meent. Tante Stefanie heeft rode ogen. Ze heeft gehuild. Dat ziet Ilse heus wel. Ze hoeven echt niet te doen alsof ze dat niet ziet.

Ilse houdt haar mond. Ze zegt niets. Mama heeft gezegd dat papa dood is. Niet waar! Papa is niet dood, papa is op zijn werk.

Mama zegt dat papa een ongeluk heeft gehad.

Inhoud

Ilse begint hard te huilen. Ze wil best zuurkool eten als papa maar terugkomt. Ze zal nooit meer mopperen als ze zuurkool eten.

Dood is niet gewoon is een therapeutisch verhaal voor kinderen van vier tot negen jaar. Het gaat over Ilse. Haar vader is plotseling overleden. Het is bedoeld voor kinderen die het overlijden van een betekenisvol iemand, met name een ouder, meemaken. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat het overlijden voor hun leeftijdgenoten betekent. Het kan een hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld in een basisschoolklas wanneer een van de kinderen een ouder verloren heeft, om een gesprek op gang te krijgen.

De kinderboeken zijn opgebouwd met linkerbladzijde een grote tekening, rechts de (voor)leestekst en rechtsonder informatie betreffende de tekst voor ouders en hulpverleners.

Algemene informatie

Eerste druk 2002,
Tweede druk 2003,
Derde druk 2007,
Vierde druk2010,
Vijfde druk2014, gewijzigde druk
Zesde druk

2019.

Dood is niet gewoon maakt deel uit van een serie therapeutische verhalen voor kinderen. Voor de eerste vier delen ontving Martine Delfos de Wilhelminaprijs. Stimuleringsprijs voor publicaties die in de provincie Utrecht uitblinken op het terrein van de jeugdhulpverlening.

ISBN

ISBN 9789085605324

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: Niño / SWP, Amsterdam

6e druk 2019

Gerelateerde uitgaves

Naar de inhoud springen