Dat nare gevoel

Over seksueel misbruik en wat je ertegen kunt doen

Uit het boek:

Het erge is dat nare gevoel
Misschien denk je wel, waarom is seksueel misbruik eigenlijk zo erg? Is een harde schop eigenlijk niet erger? Het erge zit niet in de pijn die je krijgt. Pijn gaat over. Het erge zit in het nare gevoel dat je erbij krijgt. Je raakt ervan in de war. Je begrijpt het niet goed. Je voelt je schuldig. Je weet niet of je nog wel iedereen kan vertrouwen. Als je seksueel misbruik hebt meegemaakt, dan is iemand plotseling heel anders dan je eerst dacht. Deze en nog veel meer van die nare gedachten en gevoelens kunnen ontstaan door seksueel misbruik. Het kan zijn dat je aan allerlei seksuele dingen moet denken of dat je er­over droomt, terwijl je dat niet wilt.

Vaak voelen kinderen zich heel schuldig. Alsof zij er iets aan kunnen doen dat die vervelende seksuele spelletjes gebeurd zijn. Of ze hebben het gevoel dat ze ‘nee’ hadden moeten zeggen. Alsof dat zo gemakkelijk is!

Seks is interessant en spannend. Het kan vreselijk leuk zijn, maar het kan ook vervelend zijn. Als seks tegen je zin gebeurt kan je er een heel naar gevoel door krijgen. Belangrijk bij seks is of je eraan toe bent, of je het echt wilt, en of de ander jouw grenzen respecteert.

Soms gaat het met seks helemaal verkeerd, dat is wanneer een ander misbruik van je maakt.

In dit boek vind je informatie over seksueel misbruik. Wanneer is iets nu seksueel misbruik en wat kun je ertegen doen? De ene arm om je heen is prettig en de andere voelt plotseling vreemd. Hoe kan dat? Het erge van seksueel misbruik zit in het nare gevoel dat je erbij krijgt. Je raakt ervan in de war. Je begrijpt het niet goed, je voelt je schuldig. Je weet niet of je nog wel iedereen kan vertrouwen.

Martine Delfos beschrijft in heldere taal hoe je als kind, maar ook als jongere, in een complex web van machtsmisbruik, schaamte en onlustgevoelens terecht kan komen. Ze vertelt je wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt stoppen.

Het boek beschrijft niet alleen de problemen met seksueel misbruik in de werkelijkheid, in ‘real life’, maar ook wat er speelt via internet en mobieltjes. In de virtuele wereld speelt een andere dynamiek die een andere weerbaarheid van jeugdigen vergt.

Dat nare gevoel is voor meisjes en jongens in de bovenbouw van de basisschool en op de middelbare school. Het kan ook als voorlichtingsmateriaal gebruikt worden op school. Het boek is tevens een belangrijke bron van inzicht in de gevoelens van jeugdigen die misbruikt zijn.

Eerste druk:1999,
Tweede druk:2011.

Dat nare gevoel, dat seksuele voorlichting over seksueel misbruik geeft, is in een Birmaanse en Engelse vertaling verschenen ten behoeve van voorlichting van straatkinderen en kinderen die te maken hebben met kinderarbeid in Myanmar (voormalig Birma). Dit project is een initiatief van Sjoukje Zijlstra werkzaam in Yangoon in Myanmar. Lees hier meer over dit internationale project in Myanmar.

Lees hier het onderzoek naar de serie door Hildegarde Camps, Universiteit Leuven.

ISBN 9789085605935 

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: SWP, Amsterdam

2e druk 2011

Gerelateerde uitgaves

Skip to content