Leergang Trauma vanuit een ontwikkelingsperspectief vanaf januari 2022

In het nieuwe jaar start bij voldoende aanmeldingen een nieuwe reeks van de leergang Trauma vanuit een ontwikkelingsperspectief.

Trauma heeft verstrekkende gevolgen. Deze kunnen positief zijn: een trauma kan een wake-up call zijn of de weerbaarheid verhogen. Maar het kan ook schadelijke gevolgen hebben, die het dagelijks functioneren belemmeren. Voor kinderen betekent trauma zelfs dat ze erdoor gevormd worden.

In de leergang Trauma vanuit een ontwikkelingsperspectief wordt een (wereldwijd) geheel nieuw inzicht in trauma gepresenteerd. Dit inzicht wordt door internationale deskundigen met enthousiasme omarmd. Het nieuwe model heeft vergaande gevolgen voor diagnostiek en behandeling. Martine Delfos legt tijdens deze leergang het model uit en bespreekt criteria voor behandeling, zodat u het model toe kan passen in de dagelijkse praktijk.
In het model worden de kenmerken van ontwikkeling met de daarbij behorende ontwikkelingstaken van de hersenen toegepast op traumatische ervaringen. Het gaat daarbij mede om de toenemende connectiviteit (verbindingscapaciteit) van de hersenen. Het model verklaart de verschillen in reactie op trauma bij verschillende leeftijden.
Het model is toegepast op verschillende traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik en oorlogstrauma. Een beter begrip van de gevolgen van traumatische ervaringen op kinderen en adolescenten kan ontstaan als het ontwikkelingsperspectief gehanteerd wordt.

4 dagen (9.00 uur – 16.15u) HBO+

14 januari 2022 / 11 februari 2022 / 11 maart 2022 / 15 april 2022

Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.

Naar de inhoud springen