Grafische Dossieranalyse Martine Delfos

Derde druk van het boek Grafische dossieranalyse

De derde druk is verschenen van het boek Grafische dossier analyse. Een leven in beeld. Dit boek maakt deel uit van de PICOWO serie.

Waar komt dat gedrag vandaan?
De Grafische dossieranalyse als sleutel naar de mens en zijn of haar gedrag

Het gedrag van mensen is soms onbegrijpelijk. Vaak zitten we met ons handen in het haar over het gedrag van kinderen en jongeren. Met vragenlijsten en tests gaan we onderzoeken in welke diagnose het gedrag het best zou passen. Als we een diagnose hebben, dan zijn er methoden ontwikkeld om te behandelen. De een lijkt nog beter onderbouwd dan de andere, evidence-based wordt er dan geroepen, maar écht evidence-based kan niet eens echt zoals Leonardo da Vinci ons al leerde. De praktijk stelt ons vaak teleur. We doen ons best, maar het kind, de jongere of de volwassene vervalt op zijn best in nieuw ongewenst gedrag. Een van de dingen die tegenwoordig gebeuren is dat er minder naar het ‘Waarom’ wordt gezocht, maar meer naar het ‘Wat’, en daar vloeien de diagnoses en behandelingen uit. Dat geeft het probleem dat de mens gereduceerd wordt tot een stukje van zichzelf. Maar behandeling gebaseerd op gedrag zal leiden tot nieuw ongewenst gedrag, zal het ene gedrag onderdrukken ten gunste van het andere.

En het punt is dat er nooit één oorzaak is voor één gevolg.

Het leven van een mens op een rijtje zetten met een grafische dossieranalyse (GDA) zorgt ervoor dat je het ‘waarom’ gaat zien, het ‘wanneer’ en de interactie van de verschillende oorzaken met elkaar! We zien dan het gedrag in perspectief van het leven van die mens. Van daaruit wordt het analyseren en uitzoeken wat er aan de hand is eenvoudiger en de hulp doelmatiger. Ook is het maken van een GDA met het kind in kwestie een oprechte samenwerking en het contact versterkt vanzelf tijdens de GDA te maken. De valkuil om snel een diagnose te vinden wordt vermeden en de GDA blijkt ook nog eens een leven lang mee te gaan en aangevuld te kunnen worden.

In één oogopslag is het hele mens en de levensloop in beeld.

Grafische dossieranalyse. Een leven in beeld
Dr. Martine F. Delfos

Lees hier het artikel over grafische dossieranalyse dat gepubliceerd is in tijdschrift Socio.

Bekijk hier de video waarin Martine Delfos uitlegt geeft over het boek.

Ga naar de inhoud