Deskundigheid zit in het kind

Ad Kappen in gesprek met Martine Delfos

‘Het kind is de deskundige, vraag het kind om advies. Je moet ervan overtuigd zijn dat kinderen iets te vertellen hebben en dat ze dat willen vertellen. Je moet alleen de grond maken, waardoor ze het kunnen vertellen. Dat betekent dat ze zich veilig moeten voelen.’ Daarnaast ziet ze de leerkracht als deskundige bij uitstek op het gebied van gedragsproblemen. Beroepstrots is daarbij enorm belangrijk. In haar woorden: ‘Noem eens een beroepsgroep die het aandurft om voor een groep van twintig tot dertig kinderen te gaan staan. Leerkrachten durven dat. Ze zijn meesters in gehoorzaamheid en in het communiceren daarover. Kijk naar het kind, wat een leerkracht doet heeft veel effect, meer dan ze zelf vaak denken’, aldus Martine Delfos. Gevleugelde woorden hierbij zijn dat de hersenen vaak nog wel op “aan” gezet moeten worden.

Inhoud

Deskundigheid zit in het kind is een weergave van lezingen en gesprekken die basisscholen en speciale basisscholen uit het samenwerkingsverband WSNS Enschede/Losser hebben gevoerd met de bekende psychologe en psychotherapeute Martine Delfos.

De basisscholen en de speciale basisscholen hebben de adviezen van Martine Delfos toegepast en kunnen uit eigen ervaring zeggen “het werkt”.

Deskundigheid zit in het kind biedt onderwijskrachten en managers dan ook een ruime mogelijkheid tot (zelf)reflectie.

Ad Kappen is orthopedagoog/coördinator van het samenwerkingsverband WSNS Enschede/Losser.

Algemene informatie

Open hier de inhoudsopgave.

ISBN

ISBN 9789066658080

Auteur: samengesteld door Ad Kappen
Uitgever: SWP, Amsterdam

1e druk 2007

Gerelateerde uitgaves

Ga naar de inhoud