Vogel

Over omgaan met leeftijdgenoten

Ik ken een vogel die verre reizen maakt en hij vertelde mij het volgende verhaal.

Vogel werd geboren in een nest hoog in een boom. Toen hij met zijn snavel over de rand van het nest keek, was hij verbaasd te zien hoe groot de wereld was. Zijn broertjes en zusjes hadden ook over de rand gekeken, maar die schrokken en trokken vlug hun nek weer in. Vogel niet. Zodra zijn ouders kwamen, rukte hij de wormen uit hun bek om zo veel mogelijk voedsel binnen te krijgen, zodat hij gauw zou groeien. Het kon Vogel niet snel genoeg gaan.

Hij zeurde zijn ouders aan hun hoofd wanneer hij mocht vliegen. ‘Nog even wachten,’ zeiden ze. Tjips, het leek wel alsof ze geen andere woorden kenden.

Vogel tuurde over de rand, om zoveel mogelijk van de wereld te zien. Soms kwamen er grote zwarte vogels langs die met een enorme snelheid rakelings over het nest vlogen. Dat was eng, maar ook spannend.

Vogel droomde van wat hij allemaal zou kunnen doen wanneer hij zou kunnen vliegen. Als zijn ouders even weg waren, ging hij op de rand van het nest staan en probeerde zijn vleugels uit. ‘Niet doen,’ gilden zijn broertjes en zusjes, ‘straks val je nog!’

Inhoud

Vogel maakt verre reizen en raakt zo vervuld van zichzelf en zijn vliegkunst, dat hij alleen nog aan zichzelf denkt. Op zijn verste reis komt Vogel tot de ontdekking dat andere vogels ook belangrijk zijn en dat de wereld niet alleen om hem draait.

Vogel is een therapeutisch verhaal voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Het laat kinderen ervaren dat ieder mens even belangrijk is en zijn eigen wereld heeft.

De kinderboeken zijn opgebouwd met op de linker bladzijde een grote tekening, rechts de (voor)leestekst en rechtsonder informatie betreffende de tekst voor ouders en hulpverleners.

Algemene informatie

Eerste druk 1993,
Tweede druk 1997, herziene druk,
Derde druk 2005, herziene druk.
Vierde druk2010.

Vogel maakt deel uit van een serie therapeutische verhalen voor kinderen. Voor de eerste vier delen, waaronder deze, ontving Martine Delfos de Wilhelminaprijs. Stimuleringsprijs voor publicaties die in de provincie Utrecht uitblinken op het terrein van de jeugdhulpverlening.​

ISBN

ISBN 9789085605928

Auteur: Martine F. Delfos
met illustraties van Sjeng Schupp
Uitgever: 
Niño / SWP, Amsterdam

4e druk 2010

Gerelateerde uitgaves

Naar de inhoud springen