Ik heb ook wat te vertellen!

Communiceren met pubers en adolescenten

Communiceren met kinderen en jeugdigen, deel 2

‘Pubers willen hun hersens gebruiken,
volwassenen zijn bang dat ze dat niet doen.’
– Martine Delfos

 

‘Martine Delfos verstaat de[ze] kunde en kunst, als therapeut, als raadgever van opvoeders, als voorvechtster van de rechten van het kind, als auteur en als wetenschapper. Ze is praktisch en gefundeerd tegelijk in haar tekst en bovenal geëngageerd. Dat laatste zal de lezer van de eerste tot de laatste regel herkennen.’
– Uit het voorwoord van Prof. Luc Stevens

Inhoud

Pubers zijn meesters in communicatie, meedogenloos afstraffend als je niet echt in contact met hen treedt. Echt communiceren met pubers is dynamisch en verrijkend, maar je moet wel de juiste houding aannemen en de juiste toon aanslaan.

In haar boek Ik heb ook wat te vertellen! beschrijft Martine Delfos hoe je met pubers en adolescenten in gesprek kunt komen. De socratische wijze van communiceren zet de hersens van pubers op "aan". Dat is noodzakelijk omdat hun hersens vaak uitvallen alsof ze last hebben van een stroomstoring. Ouders moeten leren een stapje terug te doen in het contact met de puber. Ze zijn vrij plotseling niet meer de belangrijksten in het leven van hun kind. De ouder-kind relatie krijgt een geheel andere vorm, waarin iedereen opnieuw zijn of haar plaats moet vinden.

Ik heb ook wat te vertellen! is een helder geschreven boek, dat met vele voorbeelden de wereld van de puber op indringende wijze ontsluit. Het geeft handvatten in communicatie met, en opvoeding van pubers en adolescenten. Ook is het een uitstekend hulpmiddel om hun leefwereld te leren begrijpen. De logische opbouw en de vele oefeningen maken het boek geschikt als leerboek in opleidingen voor mensen die met jongeren werken, van leerkracht of politieagent tot therapeut.

Ik heb ook wat te vertellen! is deel 2 in een serie van twee boeken over communicatie: communiceren met kinderen en jeugdigen. Deel 1 gaat over communiceren met kinderen: Luister je wel naar míj? Gespreksvoering met kinderen tussen vier en twaalf jaar.

Algemene informatie

Eerste druk:november 2005
Tweede druk:april 2006
Derde druk:december 2006
Vierde druk:november 2007
Vijfde druk:januari 2009
Zesde druk:april 2010
Zevende druk:augustus 2011
Achtste druk:augustus 2014
Negende druk:mei 2016, licht gewijzigd
Tiende druk:mei 2017, licht aangevuld
Elfde druk:mei 2019,
Twaalfde druk:mei 2021,
Dertiende druk:2022.
 
Kaft van de
1e t/m 11e druk.
Kaft vanaf 12e druk. 

ISBN

ISBN 9789085601012

Auteur: Martine F. Delfos
Uitgever: SWP, Amsterdam

13e druk 2022

Gerelateerde uitgaves

Naar de inhoud springen