Spreekbeurt &

Werkstuk

Ik wil een spreekbeurt houden over...

Wat leuk dat je een spreekbeurt wilt houden. Dat is ook spannend. Het is fijn om andere kinderen, je leerkracht en ook je ouders iets te leren! Je zult wel een beetje verlegen zijn, dat zijn alle mensen. Kijk maar eens hoe ze aan hun kleren frunniken, of hun haar draaien. Iedereen doet wel iets om zijn verlegenheid te overwinnen.
Maar als je een onderwerp hebt, dan is het fijn om een ander er iets over te vertellen

Kijk maar eens of hieronder een onderwerp tussen zit, waar jij een spreekbeurt over zou willen houden of een werkstuk over zou willen maken. Als je het onderwerp aanklikt zie je het boek van Martine dat over dat onderwerp gaat met een korte toelichting.

Veel succes!

Kies hieronder een onderwerp voor een spreekbeurt of een werkstuk

Wat leuk dat je een werkstuk over autisme wilt doen. Veel mensen denken dat ze autisme begrijpen, maar begrijpen het niet écht. Dat is vervelend voor de kinderen met autisme. Want….autisme is geen stoornis, geen afwijking, geen defect. Het zijn denkers. En je kunt niet alles tegelijk ontwikkelen, dus dan gaat je sociale ontwikkeling misschien wat langzamer, maar je denken is juist weer sneller dan bij kinderen zonder autisme. Soms praten ze pas later, omdat ze zo aan het denken zijn. Vaak zijn kinderen jaloers op ene denkertje en dan gaan ze pesten. Echt naar, maar het zijn gewoon jaloerse kinderen!

Een werkstuk over leerangst en zelfbepaaldheid. Heel nuttig. Leerangst is een nieuw woord. Mensen denken vaak aan faalangst, maar dat gaat over het resultaat, leerangst gaat over de angst te beginnen. Bang dat je iets tegen zult komen dat je niet begrijpt en dat je dat helemaal zelf moet oplossen. En zelfbepaaldheid gaat over dat je denkt dat je alles zelf alleen op moet lossen, maar dat hoeft niet. Er is altijd wel ergens iemand die weet hoe ze iets echt goed moeten uitleggen, dat je het begrijpt, niet gewoon wat je moet doen, maar echt begrijpen. Kinderen met leerangst kunnen zich heel eenzaam voelen, omdat veel mensen, ook leerkrachten hen niet begrijpen en zeggen dat ze gewoon moeten doen wat er gezegd wordt. En hoe moet dat als je het alleen kunt als je het begrijpt!?

Als er iemand waar je om geeft of iemand in je familie overlijdt is dat een grote gebeurtenis. Kinderen tot een jaar of 7 hebben nog niet door dat als je dood bent je niet terugkomt. Dan hebben ze niet zoveel verdriet, maar zijn eigenlijk aan het wachten. Volwassenen vinden het vaak moeilijk om met kinderen over de dood te praten, want ze vinden het zelf moeilijk. Fijn als jij een werkstuk erover wilt maken en denk dan aan wat het betekent voor kinderen.

Over seks wordt veel gegiecheld en er worden veel grapjes gemaakt. Fijn als jij een serieus werkstuk wilt maken! Als je er een spreekbeurt over wilt houden, is eigenlijk dapperder, want veel kinderen gaan dan giechelen en gekke dingen zeggen. Achter al dat lachen en vaak ook jokken zit wel een behoefte om te leren hoe het zit. Je kunt het over alle onderwerpen hebben, maar je kunt er ook één uitkiezen. Volwassenen vinden het zelf ook een erg lastig onderwerp, maar daar durven ze niet voor uit te komen, en doen dan alsof het heel gewoon is. Nou, je mag best blozen over seksuele voorlichting! Het is een lastig onderwerp. Je kunt ook één onderwerp kiezen, bijvoorbeeld menstruatie. Kijk maar wat je wilt. Je leert er zelf in ieder geval wat over! Sommige boekjes zijn uitverkocht, maar die kun je vast in de bibliotheek vinden.

Ivar, de verschrikkelijke koning is een voorleesboek voor kinderen, maar ook een opvoedkundig boek. Het gaat over de problemen die komen door verwennen. Wat fijn als je daar een werkstuk over wilt maken. Het is voor kinderen helemaal niet gemakkelijk om een vriendelijk en tevreden kind te zijn als je steeds verwend wordt. Dus héél fijn als kinderen daar eens wat over zeggen met een werkstuk of spreekbeurt. In het boek staan ook opvoedkundige tips.

Een werkstuk over diabetes, ook wel suikerziekte genoemd! Maartje, de heldin van dit verhaal gaat ook een spreekbeurt over diabetes houden. Ze wil dat andere kinderen haar begrijpen! Het is een beetje lastig om diabetes te hebben, maar ook weer niet zo erg. En het is zoveel gemakkelijker als anderen het begrijpen en gewoon rekening met je houden!

Tjonge, als je dat doet, een werkstuk maken over seksueel misbruik of een spreekbeurt houden, dan is dat voor de anderen in je groep misschien ook wel heel leerzaam! De meeste kinderen weten niet zo goed wat het is en zwijgen erover, volwassenen ook! En toch is het heel belangrijk om het erover te hebben, want dan weet je hoe je kunt voorkomen dat je dat meemaakt. Als kinderen weten wat ze kunnen doen, kunnen andere kinderen en volwassenen het niet meer doen. En weet je, het is voor volwassenen ook wel eens goed om te lezen, want dan weten ze hoe naar het is om dat mee te maken!

Nou, die drukke kinderen hebben heus niet allemaal ADHD en een pilletje helpt niet echt. Kinderen die ADHD hebben, zijn vaak heel creatief en slim en enthousiast en willen teveel tegelijk. Lastig is ook dat ze niet door hebben dat andere kinderen dat niet zo kunnen en juist zenuwachtig worden van die snelheid. Goed om een werkstuk te maken en een spreekbeurt te houden.

Als je niet in hetzelfde tempo kan leren als de kinderen van jouw leeftijd, kun je dat wel in een kleinere groep en met meer hulp. Speciaal onderwijs kan je helpen gewoon te leren op jouw manier. Met een spreekbeurt kan de hele groep dat misschien door jou begrijpen!

Een spreekbeurt over moeilijk praten? Grappig, want een spreekbeurt is al spannend! Sommige kinderen kunnen niet gemakkelijk praten, zijn ook te verlegen. Steun en acceptatie, en gewoon tegen ze blijven praten, zonder taal terug te verwachten helpt enorm. Dan horen ze erbij en weten wat er in jou omgaat. Ach aardig doen helpt bij iedereen, bij jou ook!

Een spreekbeurt over een baby die geboren wordt? Waarom niet? Als er een broertje of zusje geboren wordt is dat een hele gebeurtenis. Een feest! Iedereen blij! Maar het is niet altijd erg leuk voor de broertjes of zusjes. Er gaat zoveel aandacht naar dat die baby! Brr… Alsof je nog maar een halve vader of moeder hebt. Het is belangrijk kinderen hierbij te helpen. Er staan ook opvoedkundige tips in het boek.

Een vader of moeder in de gevangenis is niet gemakkelijk. Vaak vinden ouders het moeilijk om het te vertellen aan anderen, zelfs aan hun kinderen. Ze zijn bang dat erover geroddeld wordt of dat het kind gepest zal worden. Maar kinderen weten heus wel aan wie ze iets wel of iets niet kunnen vertellen. En weet je, kinderen willen weten waar hun ouders zijn en ze voelen vaak goed aan als volwassenen liegen. Het is ook niet fijn als je dat later pas hoort. Maar ja, hoe vertel je dat? Een spreekbeurt kan kinderen en de leerkracht helpen meer begrip te hebben voor een kind dat zoiets meemaakt!

Een spreekbeurt over verslaafde ouders? Nuttig! Als ouders verslaafd zijn is het erg ingewikkeld om een kind op te voeden, om er goed voor te zorgen. Ze willen wel, want ook al zijn ze verslaafd, ze houden van hun kinderen. Kinderen begrijpen niet altijd waardoor hun ouders niet voor hen kunnen zorgen. Een verslaving is een ziekte, dan moet je zorgen dat je daar weer vanaf komt. Dat is niet eenvoudig, dus hebben die ouders hulp nodig. Als de kinderen jong zijn is het fijn als andere ouders, die heten dan pleegouders, voor hun kinderen kunnen zorgen.

Als ouders niet voor hun eigen kinderen kunnen zorgen, dan willen ze wel dat iemand dat goed doet. Iemand die lief is voor de kinderen en van ze houdt en zorgt dat ze kunnen leren en hun tanden poetsen. Soms is het voor een kortere tijd, dan is het een pleeggezin. Soms kunnen de ouders helemaal niet voor het kind zorgen en dan wordt het kind geadopteerd. Daar ben je als geadopteerd kind wel veel mee bezig! Je hoeft niet geadopteerd te zijn om er een spreekbeurt over te houden!

Kinderen mogen niet mishandeld worden, niet geslagen worden, dat staat ook in de grondwet en in het Verdrag van de Rechten van het Kind. Maar soms doen volwassenen het toch! Hoe kan dat toch? Een werkstuk of spreekbeurt over dit gevoelige onderwerp kan kinderen helpen erover te praten en hulp te vragen.

Zelfs als kinderen al best oud zijn en zelf kinderen hebben, zijn ze bang om hun ouders te verliezen. Je moet leren je ouders in je hart te bewaren! Misschien eerder voor een spreekbeurt voor oudere mensen? Maar ga je gang als je dit interessant vindt!

Iedereen is bang. Iedereen moet angst overwinnen. In het boek heeft Merel een mooie manier gevonden om haar angst te overwinnen. Het is heel nuttig om een spreekbeurt over angst te houden daar help je iedereen mee!

Soms hebben ouders ernstige psychische/psychiatrische problemen. Voor de ouders lastig natuurlijk, maar voor de kinderen nog veel meer misschien. Het is niet goed te begrijpen. Het is iedere dag anders en daardoor weet je als kind niet wat je moet doen? Een spreekbeurt of werkstuk kan helpen meer begrip te hebben voor deze kinderen en hen steun te geven.

Hersenen zijn schitterend en ingewikkeld. Soms ontstaan er in de hersenen problemen, die de hersenen zelf oplossen. Knap, maar soms niet genoeg dan moet er toch een operatie aan te pas komen! Hersenen zijn interessant en de moeite waard voor een spreekbeurt.

Veel te veel kinderen maken mee dat hun ouders uit elkaar gaan. Dan kunnen die ouders het niet goed meer met elkaar vinden. Maar de kinderen willen niet uit elkaar! Die willen gewoon dat het gezellig is en geen ruzie. Ouders zijn volwassenen en kunnen gemakkelijk beslissen. Kinderen moeten met die beslissing meegaan. Soms erg lastig. Er komen ook steeds meer mensen bij, zoals stiefouders en broers en zussen waar je rekening mee moet houden. Er zijn nooit genoeg werkstukken en spreekbeurten over scheiding. Volwassenen moet er meer over horen van kinderen, want die houden vaak hun mond erover.

Dit is geen boek maar een voorgelezen verhaal, je kunt het downloaden en horen hoe via een dierenverhaal scheiding en omgangsregeling uitgelegd wordt. En vooral wat het voor een kind, in dit geval een eekhoorn, betekent. Een werkstuk of spreekbeurt waar je lef voor moet hebben en waar volwassenen nog meer naar zouden moeten luisteren.

Vrienden maken. Hoezo? Waarom? Hoe? Belangrijke vragen voor basisschoolkinderen. In een symbolisch verhaal wordt dit uitgelegd. Een dierenverhaal voor kinderen, waar zelfs volwassenen van kunnen leren. Door vrienden te maken heb je gezelligheid en je kunt op elkaar rekenen. Heel belangrijk op de wereld. Een spreekbeurt over vrienden maken is voor iedereen van belang!

Kinderen kunnen allergieën hebben. Dan reageren ze met lichamelijk klachten op bepaalde stoffen zoals noten en juist niet pinda’s, of bepaald voedsel. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als je een anafylactische reactie meemaakt, maar dat gebeurt niet vaak en er is een goede oplossing voor! Door spreekbeurten kunnen kinderen weten wat het is en hoe het werkt, dat zorgt alweer voor begrip bij hun leeftijdsgenootjes!

Dit oorspronkelijk in het Frans verschenen boek is niet door Martine geschreven, maar wel is er door haar een nieuwe Nederlandse vertaling gemaakt. Het is het meest vertaalde boek van de wereld na de Bijbel! Een spreekbeurt hierover kan ook erg interessant zijn. Waarom is dit boek niet alleen voor kinderen? Waarom is dit boek zo beroemd? Het is het verhaal van een piloot die in de woestijn terechtkomt en daar een kleine prins van een andere planeet tegenkomt. De piloot leert door de ogen van de prins te kijken en ziet hoe de wereld écht is!

Ga naar de inhoud