De lone Wolf

De Lone Wolf en Extreem publieke agressie

Het begrip Lone Wolf wordt soms te letterlijk genomen. Daarom wordt ook wel de wat neutralere term ‘potentieel gewelddadige eenling’ gebruikt. Hij, bijna altijd een hij, is alleenzaam en kan van daaruit aansluiten bij de roedel uitgeslotenen van deelname aan de maatschappij, zoals IS.

Het is een vorm van extreme publieke agressie van een eenling. Maar eenlingen kunnen elkaar ook vinden. En groepen kunnen ontvlammen in extreme publieke agressie.

Tijdens Coronatijd lijkt er een ‘nieuwe’ vorm van extreme publieke agressie op te komen, een groepsvorm. Extreem-links en extreem-rechts getint, gericht op overheid, op de autoriteit, maar ook gericht op een idee dat opgepikt wordt zoals negatieve houding tegenover Corona, waarbij complottheorieën worden ontwikkeld. Gegroepeerde publieke agressie.

We denken bij Lone Wolves aan terrorisme; dit is ook de groep die publieke aandacht krijgt. Maar er is een heel spectrum van Lone Wolves dat aandacht verdient. Wat betekent die Lone Wolf? En hoe uniek is deze in onze maatschappij? Hoe verhoudt het zich tot andere vormen van extreem publieke agressie?

Tijdens deze middag gaan Martine Delfos en Paul Dercon van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in op het sociale wereldbeeld en de ervaring van de Lone Wolf. Daarbij wordt besproken hoe een land en de mensen in het land preventieve maatregelen kunnen nemen (en dus hoe het spectrum van Lone Wolves aandacht moet krijgen) tegenover de bewustzijnsvernauwing van de angstcultuur.

Tags:

Datum

12 november 2020

Tijd

13:45 - 14:45

Meer info

Collegereeks

Locatie

Logavak Amsterdam
Bildung City, Spaklerweg 79-81, 1114 AE Amsterdam-Duivendrecht

Organisator

Logavak
Website
https://www.logavak.nl/
Collegereeks