Psychologie
monografie

De schoonheid van het verschil
Waarom mannen en vrouwen verschillend én hetzelfde zijn.

Auteur: Martine F. Delfos

Uitgever: SWP, Amsterdam

1e druk 2004, 6e druk 2018.


inhoud

In De schoonheid van het verschil beschrijft Martine Delfos de verschillen tussen mannen en vrouwen. Ze laat zien hoe deze verschillen als tandraderen in elkaar grijpen. Ze geeft geen opsomming van verschillen, maar ze beschrijft hoe man-vrouwverschillen met elkaar samenhangen en hoe ze vanuit de evolutionaire rol van man en vrouw betekenis hebben. Van daaruit is ook te begrijpen wat de betekenis van deze verschillen in onze huidige tijd is. Maar ook de overeenkomsten springen in het oog. Ook deze zijn niet alleen tot socialisatie terug te voeren, maar vinden hun oorsprong in de evolutionaire rol.
Delfos is van mening dat het oog hebben voor verschillen noodzakelijk is voor de emancipatie van man en vrouw. Zij stelt dat we moeten emanciperen mét de biologische stroom mee in plaats van tegen de biologische stroom in.

Het boek geeft een diepgaand inzicht in de wijze waarop mannen en vrouwen functioneren en de betekenis daarvan voor het aangaan van relaties. Het boek kan houvast geven in het begrijpen van relaties tussen mannen en vrouwen. Daarbij ontstaat een diep respect van de eigenheid van mensen en wordt de schoonheid van het verschil duidelijk.

Het boek is bedoeld voor mannen en vrouwen die tot een beter begrip van elkaar willen komen. Aan relatietherapeuten kan het een houvast bieden waardoor zij de beide partners in de relatie allebei tot hun recht kunnen laten komen en in hun waarde kunnen laten.
 
In NRC Handelsblad, 20 november 2004: Actie of Angst.
In De Morgen (België), 15 juni 2004.
In De Volkskrant, 5 juni 2004: Er ís een verschil.
In Opzij, mei 2002, p22-26: De schoonheid van de verschillen. Anke Manschot.

Zie voor de verschillen tussen jongens en meisjes het deel
Zoek de verschillen uit de serie seksuele voorlichting.

Simon Baron-Cohen kwam in 2003 met een boek over de verschillen tussen mannen en vrouwen (The essential difference). Een boekbespreking van dit boek is gepubliceerd in het WTA, Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme en te lezen en down te loaden op deze site:
Boekbespreking van The essential difference. Men, women, and the extreme male brain van Simon Baron-Cohen. Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme, december 2003.

Over het onderwerp sekseverschillen verscheen in 2008 tevens het boek Verschil mag er zijn. Waarom er mannen en vrouwen zijn. 

Aan Martine Delfos worden veel specialisaties toegeschreven, van autisme tot en met het immuunsysteem. Zelf benoemt ze dat niet als zodanig. Over seksualiteit wil ze dat wel zeggen. Het tijdschrift PiP (Pedagogiek in Praktijk) vroeg haar een Long-Read te maken over seksualiteit, waar informatie ten behoeve van de opvoeding centraal staat. Maar gezien het feit dat seksualiteit een werkelijke specialisatie is, zal het eenieder mogelijk raken.

Lees hier het artikel:

Titel

Seksuele ontwikkeling van maatschappij en jeugdige.

Publicatie

Tijdschriftartikel, PIP, Pedagogiek in Praktijk, februari, p.16-21, 2019

Omschrijving

Longread over sekualiteit.

Download

PDF, 3,3 MB

 

Eerste druk: mei 2004
Tweede druk: september 2004, licht gecorrigeerde druk
Derde druk: januari 2007, licht aangevulde druk
Vierde druk januari 2008, aangevulde druk
Vijfde druk januari 2010, aangevulde druk
Zesde druk 2018, geheel herziene druk

 

 
Kaft
1e t/m 5e druk
  Kaft
vanaf 6e druk

Engelse vertaling nu ook beschikbaar!

The beauty of the difference.